I tio steg till ett nytt badrum
Köpte du ett helt nytt badrum eller renoverade det gamla? Lägg ut eller gör det själv? Vad du än väljer, med varje badrumsinstallation är det viktigt att du har en klar uppfattning om vad som behöver göras och hur det ska göras. Naturligtvis vill du förhindra att toaletten redan är installerad och rören ännu inte är korrekt anslutna. Det finns mycket att tänka på när du renoverar eller installerar badrummet. Är du rädd att du inte längre kan se skogen efter träden? Inga problem! I den här bloggen tar vi dig steg för steg och berättar vad du ska tänka på när du installerar ditt drömbadrum.
Steg ett: Förbered
Kliché, men även här gäller följande: bra förberedelse är halva striden! Så börja från början: kartlägg dina önskemål och möjligheter. Ställ dig själv följande frågor:
- Hur stort är mitt badrum? Hur bred, hög och stor är ytan? Ett sådant fristående bad är vackert, men finns det verkligen plats för det?
- Vem delar jag mitt badrum med? Titta på antalet familjemedlemmar / andra badrumsanvändare och tänk också på framtiden. Blir det fler barn och är badrummet lämpligt för äldre?
Vad är min (högsta) budget?
Då kan du bli inspirerad. Ta dig tid till detta! Det är naturligtvis synd om badrummet är i det och det i slutändan visar sig vara en besvikelse … Vårt tips: hitta inspiration på nätet eller kontakta oss som en av malmös badrumsrenoverare så ger vi dig gärna insperation, vi har många vackra badrumsidéer. Glöm inte att ta skärmdumpar och foton. Från färger, material, föremål och mer. Du kan samla dessa på en moodboard. På så sätt kan du strukturera dina idéer och du kan snabbt se vad som passar och vad som inte passar.
Extra tips: ta och fråga om du kan få kika i grannens badrum. ”Hus intill” har ofta samma layout, så att du kan se vad som är möjligt. På så sätt kommer du kanske få överraskande idéer!
Steg två: Design
Det är klokt att rita ut badrumsdesignen på papper (eller online). På så sätt vet du (eller byggnadsarbetaren) exakt var vad ska placeras. Du ritar den i skala, så att du skapar en slags planlösning och kan också avgöra om allt passar. Detta är också känt som en planlösning. Rita planritningen på en skala 2/100, så dela alla avstånd i centimeter med 100 och gångra det sedan med 2. Klipp sedan korten i samma skala med alla element du vill placera (de flesta badrumsmöbler och sanitetsutrustning har samma storlek). Börja pussla tills du hittar rätt layout.
Förutom en planlösning är det också klokt att göra en belysningsplan. Du gör en belysningsplan genom att mäta och registrera alla eldata. Bestäm hur många ljuspunkter, var och för vilken funktion du behöver belysning (till exempel grundläggande, funktionell eller atmosfär).
Steg tre: Inköp av verktyg och material
Det dags att göra de faktiska utgifterna. Tänk bara på att du ofta måste vänta länge på leverans, ibland – och säkert med anpassade produkter – upp till några veckor. Se därför till att du köper alla material och möbler i tid. Kartlägg vad som kommer när, så vet du exakt när du kan komma igång. Förutom material och möbler behöver du också verktyg för att installera badrummet. En rundtur i järnaffären rekommenderas därför starkt.
Tips: När du köper möbler och hygienartiklar ska du inte bara vara uppmärksam på de estetiska egenskaperna utan också på de hållbara och underhållsvänliga egenskaperna. Naturligtvis vill du att badrummet ska hålla länge och att du inte ska behöva skrubba varje dag. Design och funktionalitet går hand i hand, kontakta oss som badrumsrenoverare så hjälper vi dig med att hitta de bästa produkterna.
Steg fyra: riva
Innan det nya badrummet kan installeras måste det gamla självklart rivas bort. Vi har egentligen inga tips för det, förutom att bära handskar och skyddsglasögon. Lycka till!
Steg fem: Kontrollera avloppsrör och tilluftsventiler
Är det gamla badrummet borta? Super! Då är det fortfarande viktigt att kontrollera avloppsrören och tilluftsventilerna. Kontrollera sedan om avloppsrören och tilluftsventilerna fortfarande fungerar korrekt och byt vid behov!
Steg sex: bestämma storlekar och plats
Kontrollera utmatningskranar? Kontrollera avloppsrören? Då är det dags att bestämma och mäta exakt hur allting ska sitta i badrummet. På så sätt vet du exakt var sanitetsartiklar och badrumsmöbler ska placeras, till exempel toalett, dusch och/eller bad- och badrumsmöbler.
Steg sju: Fräsa plats
Nu när måtten och platsen är tydliga kan du börja fräsa väggar och golv utifrån detta. Fräsning rekommenderas för konstruktion av gas-, el- och vattenledningar. Synliga vatten- och elledningar är trots allt, inte kul att ha synliga. Med fräsning kan du enkelt dölja rör i inbuktningen i väggen eller golvet som du stänger igen efteråt.
Steg åtta: förbered för att lägga kakel
Har spåren frästs och vatten- och elledningarna lagts? Då kan du börja med att förbereda för att lägga kakel. Detta är också ett precisionsjobb. Har du ingen erfarenhet av detta? Få detta gjort av en professionell: vi som badrumsrenoverare kan göra detta åt dig i Malmö. Golvet måste också vara jämnt och det får inte bli fel.
Steg nio: kakling och injektering
Steg nio gäller kakling och fogning av plattorna. Det är mycket viktigt att göra fogning av golvplattor och väggplattor noggrant. Innan du applicerar på plattorna, applicera en beläggning för vidhäftning av väggplattorna. Detta ger ett elegant slutresultat och främjar vattentätheten i ditt kakel. Undrar du hur du kaklar? Det finns många videor på YouTube där kakelplattor och fogning av kakel förklaras i detalj. Men även här bör du överväga att anställa oss som hantverkare. Vi har genom våra badrumsrenoveringar många gånger fått riva och göra om badrum där kunden har försökt kakla själv först.
Steg tio: installera VVS
Är brickorna på plats? Då kan du börja installera VVS. Tänk på badkar, dusch, toalett, spegel och belysning.
Så, en hel steg-för-steg-plan för installation av ditt nya badrum. Nu kan du komma igång själv! Skulle det inte fungera alls? Tveka inte att be om hjälp. Att installera ett badrum är och förblir ett stort jobb! Kontakta oss för badrumsrenovering i Malmö!